Einde relatie? Wat moet ik regelen?

Afhankelijk van je samenlevingsvorm dienen er een aantal zaken geregeld te worden. Met onze checklist hoe relatie beëindigen kun je snel zien hoe de relatie beëindigd kan worden. In Nederland kan een echtscheiding alleen ingediend worden wanneer er een langdurige ontwrichting van het huwelijk of geregistreerd partnerschap is. Wanneer jullie naar de rechtbank moeten om de relatie te ontbinden dan dient dit altijd via een advocaat te gaan. Simpeluitelkaar bereid het hele traject voor zodat alle stukken op orde zijn, om via de advocaat de echtscheiding in te dienen bij de rechtbank.

Voor samenwoners regelen wij, samen met jullie, de beëindigingsovereenkomsten het ouderschapsplan. Wij leggen dit ook vast, zodat deze altijd terug te vinden is. Voor samenwoners is er geen rechtbank of notaris die de stukken bewaard. Wanneer samenwoners dit onderling regelen, wil het nog wel eens gebeuren dat niet alles goed wordt vastgelegd en wanneer dat wel gebeurt, de overeenkomsten na verloop van tijd niet meer terug te vinden zijn.

Einde relatie, wat te regelen:

  • echtscheidingsconvenant /beëindigingsovereenkomst
  • ouderschapsplan inclusief omgangsregeling
  • vermogensverdeling en wie krijgt wat

Bovenstaande stukken zijn beperkt, maar voor het juist opstellen is er tijd nodig en kennis van zaken om dit goed te regelen. Simpeluitelkaar adviseert om altijd hulp in te roepen bij het opstellen van de stukken, zodat je niets vergeet en dit juist vastlegt. Daarnaast is niet alleen het juridisch vastleggen van belang, maar ook te kijken hoe gaat de fiscus met de gewenste verdeling ziet.

Voorbeeld: wanneer je wilt dat je gewezen partner en kinderen in de woning kunnen blijven wonen en afziet van de overwaarde van de woning, kan de fiscus dit zien als afkoop partneralimentatie. Gevolg: de gewezen partner dient af te rekenen, dus inkomstenbelasting en premie voor de Zvw te betalen. Dit lijkt ons niet (altijd) gewenst.
Geschreven door
Jeroen
, simpeluitelkaar.nl

Lees ook deze artikelen uit ons blog: