Na scheiding vaak spijt van financiële afspraken

Onderstaand artikel werdt eerder geplaatst op het adviseurs portaal van www.rfea.nl.

EchtscheidingScan

Vier op de tien gescheiden mensen hebben spijt van de gemaakte financiële afspraken. Onderzoek van Motivaction wijst uit dat 42% hun financiën achteraf anders had willen regelen.

Het onderzoek onder mensen die de afgelopen drie jaar zijn gescheiden, is gehouden in opdracht van AEGON. De verzekeraar lanceert vandaag het initiatief ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’. Doel is mensen die gaan scheiden beter inzicht te geven in hun financiën na de scheiding. Stellen met een laag gezamenlijk inkomen kunnen kosteloos gebruik maken van de ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’.

Voor dit initiatief werkt AEGON samen met onder andere budgetinstituut Nibud én met RFEA (Register Financieel Echtscheidingsadviseurs). Zo doet een select aantal Financieel Echtscheidingsadviseurs uit het RFEA-register mee aan de pilot. Scheidende consumenten die gebruik willen maken van de ‘Financiële Vooruitblik’ kunnen een beroep op hen doen. De toekomstige ex-partners mogen overigens zelf bepalen van welke partij zij advies willen krijgen: een AEGON-adviseur of een onafhankelijk RFEA-adviseur.

Angst voor financiële gevolgen

Het onderzoek van Motivaction laat zien dat ‘angst voor financiële gevolgen na een scheiding’ de grootste zorg is onder zowel mannen als vrouwen. Toch schakelt 39% van de mensen geen enkele hulp in bij het overzien en regelen van hun financiën bij scheiding. Dit komt omdat zij niet weten waar ze moeten beginnen, of wie ze kunnen inschakelen.

RFEA-voorzitter Anneke Janssen wijst op het belang van goede financiële scheidingsafspraken. “Onze ervaring is dat als mensen de financiële kant goed regelen, ze na een scheiding sneller hun eigen (financiële) leven weer kunnen oppakken, zonder verrassingen achteraf.”

Maarten Edixhoven, bestuursvoorzitter van Aegon Nederland, beaamt dat. “Naast alle emotie van een verbroken relatie spelen er bij een scheiding heel veel geldzaken. Juist de emoties maken het nodig dat je heel bewust en goed samen naar de financiële gevolgen kijkt.”

Brochure ‘Scheiden en geld’.

Geschreven door
Jeroen
, simpeluitelkaar.nl

Lees ook deze artikelen uit ons blog: