Partner uitkopen: wat verandert er in 2020?

Voor degene die in 2020 hun gewezen partner willen uitkopen verruimen de normen.

De beheertoets houdt rekening met werkelijke lasten

Bij de huidige regelgeving wordt er bij het hoofdelijk ontslag (hiermee wordt je alleen eigenaar van de woning en de hypotheek zonder dat er bij geleend hoeft te worden) gerekend met de zogezegde beheertoets. De beheertoets houdt veel meer rekening met de werkelijke lasten van de hypotheek en tevens mag er maandelijks meestal meer aan woonlasten worden betaald. De beheertoets is een verruiming op de normen ten opzichte van de gebruikelijke toetsen wanneer je bijvoorbeeld en woning wilt kopen.

De verandering in hypotheken in 2020

Onder de huidige regelgeving wordt er bij uitkoop van de gewezen partner direct met de gebruikelijke toetsen gerekend. Dit geldt wanneer voor de uitkoop extra geld geleend dient te worden. Dus niet wanneer de overwaarde met spaargelden wordt verrekend.

In de huidige markt geldt dat veel woningen overwaarde hebben en de partner uitgekocht dient te worden. Gezien de grote bedragen waar het om gaat is een aanvullende lening meestal nodig. Vanaf januari 2020 kunnen de hypotheken die gesloten zijn met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook bij een verhoging die gebruikt wordt voor uitkoop van de gewezen partner gebruik maken van deze beheertoets. Dit kan de leencapaciteit met duizenden euro’s verhogen, waardoor er meer leencapaciteit ontstaat en blijven wonen beter haalbaar is. Banken kunnen hier individueel van afwijken, zeker als het gaat om leningen gaat zonder NHG.

Geschreven door
Jeroen
, simpeluitelkaar.nl

Lees ook deze artikelen uit ons blog: