Veelgestelde vragen

Onderstaand beantwoorden wij de meest voorkomende situaties. In de praktijk kunnen de juridische aspecten afwijken van onderstaande antwoorden. Zo is het antwoord over gezamenlijk gezag bij partners van gelijk geslacht en kinderen complexer. Mocht je twijfel of onderstaande situatie ook voor jullie van toepassing is, neem dan gerust contact met ons op.

Wat is een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding?

Jullie maken gezamenlijk afspraken in een echtscheidingsconvenant. Hierbij geven jullie aan dat het huwelijk duurzaam is ontwricht. Verder leggen jullie in het echtscheidingsconvenant vast hoe jullie zaken ten aanzien van het huwelijkse vermogen, pensioenen en alimentatie verplichtingen wensen af te wikkelen. Zijn er minderjarige kinderen dan dienen jullie tevens een ouderschapsplan toe te voegen. Gezamenlijk dienen jullie via een advocaat de echtscheiding bij de rechtbank.

Simpeluitelkaar kan jullie helpen bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Tevens maken wij een alimentatie berekening. Simpeluitelkaar regelt dat via de advocaat de echtscheiding wordt in gediend bij de rechtbank.

Heb ik een advocaat nodig voor de echtscheiding?

Een echtscheiding kan in Nederland alleen via een advocaat ingediend worden bij de rechtbank. Ben je gehuwd dan heb je altijd een advocaat nodig. De mate waarin je een advocaat nodig hebt hangt af van hoe jullie de afspraken onderling regelen. Zolang jullie in overleg blijven en er dus geen juridische strijd is, hebben jullie zeer beperkt een advocaat nodig, namelijk alleen voor het indienen van de echtscheiding.

Wat moet ik voor de kinderen regelen?

Zijn er minderjarige kinderen bij de echtscheiding betrokken dan dienen jullie een ouderschapsplan op te stellen. Hierin dient tevens te staan hoe de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd) betrokken zijn bij het opstellen van het ouderschapsplan. Dit geldt ook voor samenwoner waarbij beide ouders het gezag over de kinderen hebben.

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed wordt vaak verward met het gescheiden van elkaar leven. Wanneer één van beide partners de echtelijke woning verlaat ben je fysiek misschien gescheiden van tafel en bed, maar juridisch is dit anders. De scheiding van tafel en bed is een uitspraak van de rechtbank. Dit gebeurt wanneer partners volgens hun religie niet mogen scheiden.

Wanneer heb je gezamenlijk gezag?

Wanneer samenwoners samen kinderen krijgen hebben beide ouders niet direct gezamenlijk gezag. Naast erkend dient via de griffie van de rechtbank nog het verzoek tot gezamenlijk gezag verzocht te worden. Hier is ene handtekening van beide ouders voor nodig. Dit kan pas na de geboorte van het kind geregeld worden. Wil je weten of jullie allebei gezag hebben, dan kun je dit makkelijk nagaan bij het gezagsregister.

Hoelang heb ik recht op partneralimentatie of hoelang moet ik partneralimentatie betalen?

Deze vraag is niet direct volledig te beantwoorden. Vanaf 2020 wordt de maximale duur van partneralimentatie teruggebracht van 12 jaar naar 5 jaar. Maar ook na het verstrijken van deze termijn bestaat de mogelijkheid om een verzoek in te dienen voor verlenging van de partneralimentatie mits daar zwaarwegende redenen voor zijn. Ook een nieuwe partner wil niet zeggen dat de partneralimentatie automatisch kan worden opgeheven. In de praktijk is ook de duur van het huwelijk van belang en of er kinderen bij de echtscheiding zijn betrokken.

Hoe regel ik de kinderalimentatie?

Hiervoor bestaan standaard berekeningsmethoden, maar hier is vanaf te wijken, mits het belang van de kinderen niet in het geding is. Kinderalimentatie kun je niet afkopen. Partneralimentatie wel, mits je getrouwd was. Simpeluitelkaar kan jullie helpen bij het maken van de berekening voor de kinderalimentatie. Waar een ouderschapsplan relatief makkelijk samen te maken is, is de berekening voor de kinderalimentatie of de bijdrage op een kinderrekening lastiger.

Wat moet ik wettelijk allemaal regelen?

Eigenlijk is alleen een ouderschapsplan verplicht. Je kunt in het echtscheidingsconvenant bijna alles afspreken. Wel dien je heel goed te kijken hoe de fiscus naar de verdeling van jullie vermogen kijkt. Stel dat je bijvoorbeeld afziet van de overwaarde van je woning voor het feit dat je geen partneralimentatie hoeft te betalen, dan kan de fiscus concluderen dat de overwaarde een afkoop partneralimentatie is, waardoor er ongewenst belastingen en zorgpremies betaald moeten worden. Simpeluitelkaar is op de hoogte van al deze mogelijke valkuilen en wij kunnen jullie helpen om ongewenste belastingheffing en betalingen zorgpremies te voorkomen.

Social media, wat wel en wat niet?

Wij adviseren tijdens het echtscheidingstraject voorzichtig te zijn met wat je post op de social media. Dit kan het echtscheidingstraject nadelig beïnvloeden. Ieder heeft zijn eigen manier van verwerken van de emoties omtrent de echtscheiding en een ieder doet dat in zijn eigen tempo. Het kan als een dolk in de rug voelen wanneer je de buitenwereld nog niet of nauwelijks hebt verteld over de echtscheiding en je ex post allerlei leuke foto’s uit het uitgaansleven.

Wanneer is sprake van een vechtscheiding?

Bij een vechtscheiding wordt er in het algemeen een eenzijdig verzoek ingediend bij de rechtbank. Eigenlijk is er geen onderling overleg mogelijk en ieder heeft zijn eigen advocaat. Dit is in het algemeen het slechtste scenario. Rechtbanken hebben beperkt tijd, er is geen onderhandelingsruimte en de kosten lopen flink op. Ons advies: probeer er samen uit te komen. Dit betekent dat het traject een traject van geven en nemen is. Dus af en toe dien je een bittere pil weg te slikken. Simpeluitelkaar kan jullie hierbij heel goed helpen, komen we er niet uit, dan hebben wij in ons netwerk erkend mediators die jullie mogelijk verder kunnen helpen. Maak eigenlijk is dit bijna
nooit nodig.

Vraag een gratis advies of kennismakings-gesprek aan.

Vul onderstaande velden in en wij nemen spoedig contact met je op voor een afspraak. Deze eerste kennismaking is geheel vrijblijvend.

Klik op bovenstaande button om jouw gegevens te verzenden en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Zie ook ons privacybeleid.

Bedankt. U hoort binnen 1 werkdag van ons.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Contactgegevens

U vind ons in Koog aan de Zaan, in het pand van Lorem Ipsum. Wij zitten ook in IJmuiden.

Koog aan de Zaan

Hoogstraat 19-C
1541 KW Koog aan de Zaan

Gratis Adviesgesprek
IJmuiden

Willem Dreesweg 2
1314VB Almere

Gratis Adviesgesprek

Simpeluitelkaar.nl Blog

Alles over simpel uit elkaar gaan.